Department of Agriculture Workplace

Brisbane Airport, QLD

Project Detailsopen
Type:
Commercial
Client:
Department of Agriculture & DTZ
Location:
Brisbane Airport, QLD
close

MODE has partnered with DTZ and the Department of Agriculture (DA) to design and deliver a major refurbishment of DA’s Brisbane workplace. Working closely with 26 stakeholder user groups, MODE has developed a collective design outcome that carefully responds to a brief with high complexities, both for staffing collocation and operational requirements in a Commonwealth secure environment.

DA have renewed their lease at their Brisbane Airport location and require increased occupation numbers, improved synergies between working teams through Activity Based Workplace (ABW) design, and the removal of some earlier building works that were established for previous occupants. DTZ initially worked with DA through a feasibility study to ensure they can meet their target capacity of 279 work points. On the conclusion of this study DA made the decision to proceed with a fitout that incorporated a linear workstation type as it has the best yield for the building.

Through a competitive tender process MODE were engaged by DTZ to deliver this new workplace fitout for DA. The new fitout has been designed to address operational procedures, staff engagement and department cross-collaboration. The existing building at Qantas Drive has a number of environmental issues that needed to be considered in the design. Living plants cover beautifully detailed screens that will be brought into the space to not only enhance the atmosphere, but to also limit the harsh sun and heat penetration on the western facade.
Reconfigured and improved training and lecture room facilities have been incorporated into the design, supported by new casual break-out spaces, meeting rooms and a new staff downtime kitchen area.

A mixture of suited colourful walls and features liven up the various office and break-out spaces around gorgeous linear workstations and carefully selected loose furniture. Each of the 4 building wings are represented by a coloured theme to enable clarity of spatial occupation and wayfinding. The zoning of the space also considers security and movement of staff and guests throughout the building, which required refinement. This is evident in the use of meeting rooms that wrap the central circulation void of the building and the reconfigured visitor entry atrium.

With a staged budget of $4.2M, the project is progressing on time and budget with completion of stage 1 reached in late 2014 to much excitement of the Department.