Picture8

International Win for MODE Haysom

16 January 2017

MODE Haysom Architects Vietnam was the winner in an invited international competition for the urban and conceptual planning for the C30 Complex in Tan Binh District, Ho Chi Minh City, Vietnam.

This area, close to Ton Son Nhat Airport has great potential to stimulate development in the existing district centres of District 10 and Tan Binh. These districts have challenges due to complicated traffic systems and high densities of traffic.

The MODE Haysom team took design inspiration from elements of the traditional Vietnamese village where each function is defined by its own structure, and these functions are arranged orthogonally. The design team used the function of a public library and a space called Knowledge Square as the centrepiece of the project and placed the educational facilities to define its edges.

General Director of MODE Haysom, Ed Haysom said that the competition required the incorporation of the education elements of a kindergarten, a primary school and a secondary school.

“To achieve this requirement, we reshaped the connecting road to the south forming it into a gentle curve to allow the schools and the library to be grouped together,” said Mr. Haysom.

The design also had to consider other influencing factors including connecting the southern area of the road to the largest of the buildings in the Thanh Thai Noi Dai and Bac Hai Streets. Furthermore, MODE Haysom had to acknowledge the presence of a 30 storey A9 resettlement tower outside the proposed competition site. This tower has a significant influence and impact on the site and to improve the value of the proposed new residential units, their design was stepped back from Thanh Thai Noi Dai to allow views across the resettlement tower.

Another significant competition requirement was to solve pedestrian issues throughout the site. The design team proposed a series of walkways connecting all uses and allowing students as well as members of the community to connect to the schools without using the road.

The first of the walkways connects the schools and the Knowledge Plaza with the residential precinct and the park in front of the residential building. The walkway meets the residential building at the first level allowing access to the shops and restaurants making it possible to walk through the plaza of the residential building over Thanh Thai Noi Dai Street to the A9 resettlement building without having to cross major roads.

Also included in the requirements was a 25 storey 800 apartment residential building plus two new parks (containing a children’s playground) and on a separate site, a hotel and commercial precinct, designed as a standalone building with the hotel functions above the commercial offices.

The brief also called for a high degree of sustainability and the team opted for a passive sustainability response – from the single loaded corridors of the residential tower to the natural ventilation of the school buildings to the extensive gardens throughout that give a natural sylvan character to the project: a healthy place to live, work, study and relax.